Strukturerad innovation ger roligare utveckling

I juni börjar Göran Lobell som ny utvecklingschef på Pulsen Omsorg. Med lång erfarenhet av att leda utvecklingsorganisationer, på bland andra ICA och Ericsson, kommer hans fokus vara att skapa en avdelning som ständigt utvecklas och håller sig relevant både för medarbetarna och för kunderna.

Pulsen Omsorg levererar lösningar och tjänster för kommunal och privat vård och omsorg. Tjänsten Combine används idag inom socialtjänsten i mer än 40 av Sveriges kommuner. För att kunna skapa bra lösningar som hjälper kunderna består företaget ungefär till hälften av drivna utvecklare och tekniker, och till hälften av socionomer med god verksamhetskunskap om kundernas vardag.

 

Göran Lobell kommer ansvara för den 35 personer starka utvecklingsorganisationen på Pulsen Omsorg och för bolagets externa utvecklingsteam. Ambitionen är att skapa rätt förutsättningar för utvecklingsteamen genom ett tekniskt ledarskap, och att göra Pulsen till en ännu mer attraktiv arbetsplats för de bästa utvecklarna i Boråsområdet.

Jag tror att min tekniska kompetens och bakgrund gör att jag har någorlunda lätt för att förstå vilka utmaningar de tekniska teamen möter.

Göran Lobell kommer närmast från rollen som chef över ICA Sveriges utvecklingsorganisation i Borås, där han ansvarade för system kring livsmedelsjättens lojalitets- och bonussystem med hjälp av både etablerade lösningar och innovativa appar. Dessförinnan var han på Ericsson i Borås där han utvecklade mjukvaruorganisationen från en lokal produktionsenhet till att vara en leverantör av lösningar till hela Ericsson.

 

– Göran passar mycket bra in i Pulsens ambition att bli det självklara valet för medarbetare i Borås som vill arbeta med mjukvaruutveckling. Hans erfarenhet från att leda stora utvecklingsorganisationer och hans tekniska bakgrund, tillsammans med en vilja att ständigt utvecklas och förändras, är egenskaper som våra medarbetare och kunder kommer märka skillnad i, säger Klaes Göransson, VD på Pulsen Omsorg.

 

Göran Lobell, utvecklingschef på Pulsen Omsorg. Foto: Nadia Tahir/Pulsen

Att aktivt välja sin arbetsplats varje morgon

En utmaning som genomsyrar hela IT-branschen är svårigheten att hitta bra utvecklare i den takt som krävs.

 

– Det gäller både att hitta kompetenta, duktiga, drivna medarbetare och att få dem att vilja jobba längre på samma företag. För att lyckas behöver man bygga en attraktiv utvecklingsorganisation dit medarbetarna aktivt väljer att komma varje morgon, säger Göran Lobell och fortsätter:

 

– Det handlar mycket om ett ledarskap med hjärta. Det måste vara en organisation som ger stora möjligheter att utvecklas tekniskt men också som har en positiv och bra stämning och där man känner att man tillför nytta för kunderna.

 

Göran har en bakgrund som mjukvaruutvecklare, testare och projektledare innan han gick in i ledande positioner. Det ser han som en stor fördel i sin roll idag.

 

– Jag tror att min tekniska kompetens och bakgrund gör att jag har någorlunda lätt för att förstå vilka utmaningar de tekniska teamen möter. Som ledare kan jag då hjälpa till att ta bort hinder som teamen har för att göra sin utveckling bra, säger Göran Lobell.

 

För att arbetet ska bli intressant måste man hela tiden utvecklas, både som individ och som organisation. För att hitta dit behöver man våga prova nya saker enligt Göran.

 

– Jag tror stenhårt på att skapa utrymme för att experimentera. Det gäller att hitta sätt för teamen att få jobba med ny teknik.

 

Plats för experiment genom strukturerad innovation

I den utveckling som görs för kommande releaser till kund kan det vara svårt att experimentera för mycket. Där behövs stabilitet och en välkänd kvalitet genom hela leveransen. Men Göran ser att det finns möjlighet att testa ny teknik parallellt med det ordinarie utvecklingsarbetet.

 

– Det kan ske med en process jag kallar ”stukturerad innovation” som jag hoppas kunna införa på Pulsen Omsorg. I den får alla möjlighet att pitcha sin idé internt och den som lyckas sälja in idén till minst två kollegor får bilda ett mindre utvecklingsteam. Sedan arbetar de med projektet ett par timmar i veckan under några veckor innan de presenterar sitt resultat för den stora gruppen. Det här är ett bra sätt att testa teknik som kan bli till nytta för kunderna i framtida releaser. Det bygger också en spännande innovativ kultur på bolaget, säger Göran Lobell.

Att skapa nytta är grunden som driver mig. Att sen få göra det tillsammans med trevliga och roliga människor är såklart ännu bättre.

Förutom att få vara en del av den snabba tekniska utvecklingen ser Göran också mjukare värden i den resa han nu påbörjar med Pulsen. Inom Pulsen Omsorgs område ser man tydligt den nytta som skapas i vardagen genom IT-lösningarna.

 

– Det triggar mig att se hur jag, tillsammans med organisationen jag är chef för, kan tillföra nytta i våra kunders verksamhet varje dag. Det kan handla om snabbare hantering av ärenden, en större trygghet eller att vi skapar utrymme för mer tid mellan vårdgivare och brukare. Att skapa nytta är grunden som driver mig. Att sen få göra det tillsammans med trevliga och roliga människor är såklart ännu bättre, säger Göran Lobell avslutningsvis.

Göran Lobell

Per Josefsson, säkerhetschef på Pulsen Omsorg

Aktuell som ny utvecklingschef på Pulsen Omsorg i juni 2019

 

Göran bor på Trandared i Borås tillsammans med fru och tre barn. På fritiden gillar han att hålla igång och försöker hinna med att gymträna och springa några gånger i veckan. Han konsumerar gärna livemusik i alla former och säger att favoriten är Bo Kaspers Orkester.

 

Sommaren kommer delvis spenderas i Frankrike tillsammans med familjen i den nya husbilen. ”Vi har aldrig campat förut, så det är helt nytt för oss”. På spellistan går förstås ”Semester”, ”I samma bil” och, under första etappen, ”Köpenhamn” av Bo Kaspers.

 

Göran Lobell PÅ LINKEDIN

KONTAKTA OSS

Besöksadress - huvudkontor:

Nils Jakobsonsgatan 5, Borås

Postadress: Box 881, 501 15 Borås

 

Växel: 033-17 18 00

E-post: info@pulsen.se

Faktura: skanning@pulsen.se

 

Alla kontor >

KONTAKTA OSS

 

Besöksadress:

Nils Jakobsonsgatan 5, Borås

Postadress: Box 881, 501 15 Borås

 

Alla kontor >


 

Växel: 033-17 18 00

E-post: info@pulsen.se

Faktura: skanning@pulsen.se


Officiell LinkedIn-sida för Pulsen
Officiell Facebook-sida för Pulsen
Officiell Instagram för Pulsen
Officiellt Twitterkonto för Pulsen
Pressrum på MyNewsdesk för Pulsen
Officiell Youtube-kanal för Pulsen