Omsorgspodden

Hammarö och nyskapande välfärdsteknik

I det här avsnittet träffar Omsorgspodden Mia Hernell Blomquist och Elisabeth Lejroth från Hammarö kommun. Hammarö jobbar under parollen "digitalt är normalt" och i podden pratar vi bland annat om de många intressanta exemplen på digital välfärdsteknik som de fick uppleva under en resa i Japan nyligen.

Omsorgspoddens Stina Thorell och Linda Arousell träffar Mia Hernell Blomquist och Elisabeth Lojroth från Hammarö kommun och pratar nyskapande välfärdsteknik.

 

Mia Hernell Blomquist är utvecklingsledare i Hammarö kommun och Elisabeth Lejroth är sjuksköterska och systemadministratör. Tillsammans har de varit med i EU-programmet Interreg Sverige-Norge som ger stöd till gemensamma svensk-norska projekt som utvecklar samhället inom fem insatsområden. Inom ramen för detta projekt har Mia och Elisabeth bland annat varit på studiebesök i Tokyo och sett grym teknik som kan nyttjas inom välfärden.

 

De berättar om boendet Silver Wing där hightech-prylar nyttjas av de äldre på boendet. De besökte även ett japanskt universitet och tog del av spännande forskningsprojekt inom välfärdsteknik.

 

Vi på Omsorgspodden är, precis som Mia och Elisabeth, helt övertygande om att många av de digitala hjälpmedel de sett i Japan också kommer till den svenska marknaden framöver. Vi får till och med höra om en uppfinning som dom har tagit med sig från Japan till Sverige och som nu håller på att utvecklas av ett svenskt företag.

 

Detta och mycket mer händer i ett ovanligt tekniktrendigt avsnitt av Omsorgspodden. 

 

Har du frågor till podden, tveka inte på att mejla till omsorgspodden@pulsen.se 

Ge dina synpunkter
Håll dig uppdaterad 


Information som lämnas i formuläret kommer bearbetas av Pulsen och användas för att skicka relevant information från oss.