Wigar Bartholdson grundade 1964 familjeföretaget Pulsen Group, idag Sveriges äldsta it-företag. Tre år tidigare hade han varit med och vunnit SM-guld i fotboll med Borås-laget Elfsborg. Nu kommer boken som skildrar såväl Wigars liv och företagargärning som it-utvecklingen i Sverige sedan 1960-talet – ”Först på bollen – Wigar, Pulsen och Borås”.

”När jag grundade Pulsen 1964 fanns det endast ett fåtal datorer i hela landet och vi erbjöd den lokala teko-industrin datakraft och datasystem. Nästan 60 år senare har Pulsen kunder i hela Sverige och internationellt, it har blivit en naturlig del av människors vardag och vi har gått från stordator till artificiell intelligens. Det har varit väldigt roligt att ha fått vara med om hela den här resan”, säger Wigar Bartholdson.  

”Först på bollen – Wigar, Pulsen och Borås” är berättelsen om Wigar Bartholdson från Hovs socken utanför Herrljunga som via SM-guld i fotboll med Elfsborg 1961 skulle komma att vara med om och driva data- och it-utvecklingen i samhället och näringslivet. Med långsiktighet, klokskap och timing skulle Wigar Bartholdson komma att bygga upp det som i dag är Sveriges äldsta it-företag – familjeföretaget Pulsen. Wigar Bartholdson är fortfarande verksam inom Pulsen som arbetande styrelseordförande. 2017 lämnade han efter nästan 50 år som VD över VD-skapet till en av sina söner, Jonus Bartholdson. 

”Det är otroligt kul att den här boken kommer ut. Att få ta del av hur datoriseringen av Sverige gick till sett ur Wigars, Pulsens och Borås perspektiv känns både viktigt och naturligt. Det är en del av Borås företagarhistoria som fram tills nu inte har skildrats. När jag läser boken känner jag att en stor del av vårt DNA från 1964 fortfarande finns kvar och det är för mig som VD en bekräftelse på att vi är på rätt väg”, säger Jonus Bartholdson, VD Pulsen Group. 

Boken om Wigar Bartholdson är skriven av Robert Johnsson, tidigare researcher till Henning Mankell, och är hans första bok. 

”Att ha fått möjligheten att skildra Wigars på många sätt unika företagargärning har varit väldigt givande. Ambitionen med berättelsen har varit att sätta in Wigar och Pulsen i en relevant data- och it-kontext, såväl nationellt som globalt vilket jag hoppas att jag lyckats med. Sedan har naturligtvis Borås och den speciella företagarandan som bygden präglas av haft stor betydelse för Pulsen vilket jag också hoppas framgår”, säger Robert Johnsson. 

”Först på bollen – Wigar, Pulsen och Borås” kommer ut på Bokförlaget Max Ström och finns ute till försäljning från den 5 maj 2023.