Pulsens historia

Det som för snart 60 år sen startade som ett enmansföretag har idag vuxit till en internationell koncern som omsätter miljardbelopp.

Några milstolpar i Pulsens historia

 

 

Det var 1964 som 26-årige entreprenören och fotbollsspelaren Wigar Bartholdson såg vilken potential de nya datorerna hade. De första stegen togs när han lärde sig programmera och använde stordatorn i källaren hos Sveriges Förenade Trikåfabriker i Borås även för externa kunder, nattetid då fabriken var stängd.

I mitten av 1970-talen tas ett större kliv när Wigars företag går ihop med ett lokalt textilföretag och ett postorderföretag. Det nya företaget, Sjuhäradsdata, blir snabbt en succé och bland annat förvärvas den första fastigheten, som lägger grunden till dagens Pulsen Fastigheter.

1980-talet präglas av stora händelser för bolaget. Namnet Pulsen tas fram inför börsnoteringen 1984, förvärv sker löpande, flera butiker öppnas och man blir agent för IBMs minidatorer. 1990-talet fortsätter i samma expansiva anda med flera, stora förvärv som gör att Pulsen blir en av de stora IT-koncernerna med en omsättning strax under miljarden.

Efter millennieskiftet har utvecklingen fortsatt med både tillväxt inom IT-sektorn, men även en breddning med fler typer av verksamheter. Bland annat förvärvas 2011 småhustillverkaren Hjältevadshus och 2013 kommer kundserviceleverantören Releasy in i familjen.

Ett stort skifte sker 2017 när Wigar Bartholdson efter 53 år på VD-posten lämnar över stafettpinnen till sonen Jonus, men fortsätter vara engagerad som styrelseordförande. Idag är hela familjen på olika sätt engagerad i familjeföretaget, som efter 60 år fortfarande tar stora kliv framåt.

Klicka här för fler historiska tillbakablickar