Hittills har studier om fotbollsspelares prestation främst fokuserat på manliga spelare. Men i takt med att damfotbollen växer snabbt, inleder nu en svenskledd grupp av forskare tillsammans med sports tech-företaget Photon Sports en unik fyraårig studie. Målet är att utveckla nya tester och träningsmetoder anpassade för elitspelare inom damfotboll, för ett snabbare och explosivare spel.

Traditionellt har de flesta studier om fotbollsspelare fokuserat på manliga spelare, men i takt med att damfotbollen utvecklas, med ett allt explosivare och mer tekniskt spel i högre fart, krävs ny kunskap baserat specifikt på damspelarnas unika förutsättningar. Detta samtidigt som damspelare idag är överrepresenterade i vissa typer av skador.

“Genom att bättre förstå och optimera rörelseprofiler och rörelsemönster kan vi utmana gränserna för prestation inom damfotboll. Med rätt insikter och träningsmetoder kan vi göra spelet snabbare, mer explosivt, samtidigt som vi förhoppningsvis kan minska risken för skador. Det är en banbrytande studie som kan sätta en ny standard för damfotbollen globalt”, säger Dan Fransson, som leder studien och till vardags är PhD vid Göteborgs Universitet och Head of Performance på IF Elfsborg.

Under fyra år ska det internationella forskarteamet driva projektet framåt i fyra faser. 

I första skedet studeras damfotbollsmatcher där elitspelarnas rörelsemönster analyseras med filmade sekvenser och data. Datan jämförs sedan med tester och träningsprotokoll för att tillsammans med Photon Sports 3D-teknologi, avancerade sensorer och analysverktyg utföra grunden för nya tester och slutligen nya träningsprotokoll – både för gymmet och för fotbollsplanen.

”Vi ser en stor potential i att utveckla nästa generations  test- och träningsprotokoll  anpassade för damfotbollsspelare på elitnivå. Vi är inte längre begränsade av teknologin och kan nu  optimera testning och träning med andra förutsättningar. Spelarna kommer ytterligare  kunna utveckla sina förmågor  avseende explosivitet och agilitet, och vi kommer se ett ännu snabbare och attraktivare spel framöver”, säger Anders Tånger, VD på Photon Sports.

I projektet deltar Göteborgs universitet, University of Beira Interior, IF Elfsborg, Svenska Fotbollförbundet och Photon Sports.