De två ledande aktörerna inom onlinehandel med vin i Sverige gör gemensam sak när Vinoteket och Winefinder skapar en gemensam plattform på den växande marknaden.

”Det är väldigt goda nyheter för svenska vinälskare som vill få unika vinupplevelser från hela världen hemlevererade till dörren. Vinotekets breda kvalitetsutbud tillsammans med Winefinders etablerade premiumsortiment är precis det som efterfrågas av kunderna. Vi passar strategiskt bra ihop, helt enkelt”, säger Anders Signell, VD för Vintjänsten, där nu både Vinoteket och Winefinder ingår.

Syftet med affären är bland annat att bredda erbjudandet och samtidigt fånga de synergier som uppstår genom samlade inköp, administration och andra stordriftsfördelar såsom transport och lagring. Både Vinoteket och Winefinder kvarstår som egna varumärken.

”Det är två etablerade aktörer på en ung marknad som nu går ihop. Vi ser direkt möjligheten att både bredda och fördjupa erbjudandet mot alla våra kundsegment samtidigt som vi gör det attraktivare genom ett större, gemensamt vinsortiment. Det blir bra för både Winefinders och Vinotekets kunder”, säger Anders Signell.

I Sverige utgör onlinehandeln med vin strax över 2% av den totala vinförsäljningen, om man räknar bort Systembolagets onlinehandel. På den marknaden har Vinoteket och Winefinder i sin tur tillsammans en marknadsandel om cirka 60%. Efter Högsta domstolens uppmärksammade domslut 2023, där det avgjordes att Winefinder och därmed likartade aktörer har rätt att marknadsföra och sälja vin i Sverige, förväntas marknaden nu växa.

”I arbetet inför Högsta domstolens positiva klargörande lärde vi känna Winefinder, förstod att vi delade samma syn på marknaden och såg potentialen i att kombinera de båda erbjudandena. Nu när den juridiska oklarheten är borta skapar förvärvet möjligheten för oss att tillsammans växa marknaden, bredda utbudet och hitta samordningsmöjligheter som i slutänden gynnar kunderna och vinupplevelsen”, säger Jonus Bartholdson, styrelseordförande för Vinoteket och representant för huvudägarfamiljen Bartholdson samt Pulsen Group.

Anders Signell tillträdde som VD i september 2023 och tog med sig mångårig erfarenhet av att förflytta kundbeteenden online. Bland tidigare uppdrag märks bland annat Onlinepizza (idag Foodora), Scandinavian Airlines och Haypp Group.

”Att onlinehandeln idag bara är två procent av den totala försäljningen visar vilka möjligheter Vinoteket och Winefinder har tillsammans. I så gott som alla branscher har kundbeteendet gått allt mer mot onlineköp, vilket gäller även vinmarknaden utanför Sverige. Nu ser vi fram mot att fler svenskar ska upptäcka en värld av vin, inte bara från de stora producenterna utan även de mindre vinodlarna”, säger Anders Signell.

Winefinders tidigare huvudägare, Alex Tengvall, blir i och med förvärvet delägare i Vintjänsten där både Vinoteket och Winefinder ingår. Han tar även plats i företagets styrelse.

Om Vinoteket:

Vinoteket är ett danskt bolag som sedan 10 år handlar med vin och andra drycker på nätet. Lagerhållning sker i Danmark och vinet levereras direkt hem till privatpersoner i Sverige och Danmark. Skatt och moms betalas av Vinoteket, helt enligt gällande lagstiftning. Idag är Vinoteket den största aktören på den svenska marknaden för vin online. Vinoteket har närmare 1000 olika viner från ett 20-tal länder, över 70 olika regioner och hundra druvsorter. Förra året (2023) placerade Vinoteket totalt cirka 4 miljoner flaskor vin på svenskarnas middagsbord. Utöver vin finns även öl, alkoholfria drycker och starksprit i butiken. Vinoteket ägs av ett antal olika aktieägare. Familjen Bartholdson är huvudägare med styrelseordförande Jonus Bartholdson i spetsen.
Läs mer på https://vinoteket.se/pressida

 

Om Winefinder:

Winefinder är danskt bolag och sedan 2007 en av Nordens ledande nätbutiker för kvalitetsviner. Winefinders vision har alltid varit att erbjuda svenska och danska kunder ett så bra och brett urval av kvalitetsviner som möjligt med smidiga och snabba hemleveranser via våra logistikpartners. Vinerna är noga utvalda bland Winefinders omfattande nätverk av vinhandlare och representerar några av de bästa vinerna i världen. Winefinder har precis som Vinoteket lagerhållningen i Danmark och betalar svensk alkoholskatt och moms helt enligt gällande lagstiftning.

Läs mer på https://www.winefinder.se/om-oss